RIVAR Vol. 3, N° 7 - Santiago de Chile, enero 2016
IDEA-USACH ISSN 0719-4994

 

 

Presentación


  Pascal Griset et Léonard Laborie.
¿De qué, de quién es el nombre malbec?
De qui, de quoi, malbec est-il le nom ?
Whom and What is Malbec About?

 

 

Dossier Malbec - Artículos


1 Michel Figeac
En el Siglo de las Luces, cuando el vino de Cahors corría hacia Burdeos.
In the Age of Enlightenment, when the wine from Cahors flew out to Bordeaux.
2 François-Xavier Nérard.
Du Cahors au kagor. Pistes pour une histoire du vin de Cahors en Russie.
From Cahors to kagor. Clues for a history of Cahor’s wine in Russia.
3 Jean-Pierre Williot.
Trois sillons pour intégrer le vin de Cahors dans l’histoire de l’alimentation.
Three paths to integrate the Cahors wine in the history of food.
4 Philippo Pszczólkowski.
La Côt o Malbec en Chile y Argentina.
The Côt or Malbec in Chile and Argentina.
5 Pascal Griset et Léonard Laborie.
Historiographie et réinvention du vignoble de Cahors, XXe-XXIe siècles.
Historiography and the Reinventions of the Cahors Vineyard in the 20th and 21st Centuries.

 

Fuentes y Análisis de Documentos


  Matías Alfaro Bravo.
Robinson y Varas: intentos de producción de aguardiente industrial durante el inicio del periodo republicano.
Robinson and Varas: Attempts at Producing Industrial Level Brandy During the Early Years of the Republican Era.

 

Reseña


  Diego Ignacio Jiménez Cabrera.
Cattell, Hudson. Wines of Eastern North America. From Prohibition to the Present. A History and Desk Reference. New York, Cornell University Press, 2014.

 


REVISTA IBEROAMERICANA DE VITICULTURA, AGROINDUSTRIA Y RURALIDAD
Editada por el Instituto de Estudios Avanzados de la Universidad de Santiago de Chile. Calle Román Díaz 89, Providencia, Santiago de Chile. http://ideausach.cl/
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